pondělí 6. května 2013

O orchidejích - obrazově i k zamyšlení


Zdravím Vás všechny opět při pondělku.

Snažím se o nějakou tu vyváženost témat na svém blogu, a i když vím, že kosmetika hold stále vede, ráda bych si s Vámi "pokecala" i o jiných tématech - co třeba takhle dneska o kytičkách :)

Mí kvetoucí miláčci Phaellenopsy jsou totiž mé nejoblíbenější fotomodelky mezi mými pokojovými květinami. Letos mi totiž vykvetlo bohaté množství květů a vzhledem k tomu, že v listopadu mi jinak doma téměř nic nekvete (když pominu vánoční hvězdu či vánoční kaktus), tak tyto květinky mi dělaly potěšení celou tu dlouhou temnou zimu.....A já na ně často mířím svým objektivem s makro předsádkou....




Samozřejmě často taky přemýšlím, jak se o své orchidejí miláčky správně starat, aby mi hezky a pravidelně kvetly dál...
A dneska mám takový malý tip k zamyšlení. S kamarádkou jsme nedávno řešily, že její orchidej zrovna nekvete. A čím to tak může být.... A ejhle otočím svůj stolní týdenní kalendář s pokojovými květinami a tam na mě vyjuknou orchideje. Píše se tam:
"Orchideje nesnášejí přesazování, proto je lepší rostliny raději hnojit minerálním hnojivem na kvetoucí rostliny nebo speciálním hnojivem na orchideje a přesazovat jen v případě, když je to nevyhnutelně nutné."



Měla jsem letos v plánu své orchideje po odkvetu přesadit, ale po přečtení tohoto už to neudělám. Vypochopila jsem z  úryvku, že přesazovat se má jedině, pokud je orchideji příliš malý květník...a že často přehnaná péče, nejen o květinu, může spíše uškodit....
Vzhledem k tomu, že orchidej je  tzv. epifyt - tzn. že v přírodě rostou orchideje na kmenech či větvích stromů, řidčeji i na kamenném podkladu - neroste v klasickém květníku zasypaném hlínou, ale potřebuje nejlépe průhledný květník s minimem substrátu. Kdo je má, ví, jak se chovají kořeny orchidejek - vylezají z květníku jako chapadla :)



Já mám orchideje dvě - mini phaellenopsis mám doma 1 rok a druhou růžovo bílou phallenopsis 3 roky - a ještě jsem je nepřesazovala.
Kvetou pravidelně - poupata nasazují v listopadu a odkvétají zhruba v červenci až srpnu. Takže si jejich květy můžu užít velmi dlouho....Květiny mi stojí na okenním parapetu na západní straně.


U mini se zahnízdil malý ptáček :)

 Moje kočky se jim vyhýbají, což je velmi dobře....Někde jsem totiž četla, že orchidej je "zloděj energie" - a kočka to asi ví, takže se kolem nich neochomejtá....Jinak je soužití s kočkami a květinami trochu problematické, protože kam čert nemůže, tam nastrčí doma kočku :) a květináče pak padají na zem...zvlášť když kocour zmerčí za oknem ptáčka zpěváčka a může se přetrhnout  "ulovit" ho přes sklo a skáče hlava nehlava přes moje květináče...


sledování ruchu za oknem 
pouze z uctivé vzdálenosti od orchidejí :)

Svoje orchidejky dost často rosím vodou z rozprašovače a v zimě se jim snažím nasimulovat "skleník", protože jejich květníky stojí přímo nad radiátorem...Zalévám je způsobem, že naplním květník odraženou vodou, nechám květinu nasát co nejvíce vody a pak vodu vyleju, orchidej by neměla stát ve vodě.....anebo ji občas jen tak zaleju z konve, ale dohlížím na to, aby voda byla pouze ve skleněném obalu, kde se nestýká s květníkem - na to jsou speciální květinové obaly pro orchideje velmi dobré a osvědčily se mi....



Hnojím je hnojivem pro orchideje v tyčinkách - nejsem v tom moc důsledná, ale vzhledem k tomu, že jsem loni poprvé v létě přihnojila a květiny se mi odměnily větším množstvím poupat a květů už se snažím hnojit více - tento měsíc poprvé na jaře - a šup hned dvě tyčinky hnojiva...


K narozeninám jsem dostala krásné ale i praktické ozdoby, které pomáhají držet stonek obtěžkaný květy...




Co Vy "chováte" orchidejky - phaellenopsy nebo jiné druhy? Jaké jsou Vaše pečující postupy? Přesazovat nebo nepřesazovat? Toť Hamletovská otázka.....

18 komentářů:

  1. Taky pěstuju orchideje, mám 4 Phalaenopsisy (dva růžové, jeden žlutý a jeden bílý s růžovými fleky), žluté Cymbidium a fialový "mini Phalaenopsis). Momentálně mi skoro všechny kvetou, je to krásný pohled :) Jen tomu Cymbidiu se u mě moc nelíbí, na jižním okně na sluníčku vadlo, na východním okně ve stínu přežívá, ale nekvete. Asi by bylo nejlepší, kdybych ho věnovala někomu, kdo má pro něj lepší podmínky, ale to se mi moc nechce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš krásnou sbírečku. Nedivím se Ti, že se Ti nechce vzdát se své květiny :)...Jak jsem četla tak Cymbidia nemají rády přímé světlo a měly by být v interiéru dál od okna...tak to s ní ještě nevzdávej a zkus jí třeba umístit na jiné místo a uvidíš :), taky prý mají rády "letnění" na balkoně a tak, ale to já nikdy nezkoušela u orchidejek...

      Vymazat
    2. Zatím je na stinném místě pár týdnů, přestala vadnout, tak snad se vzpamatuje. Dostala jsem ji nádherně kvetoucí, měla snad 50 květů - ráda bych ji zase dostala do tak parádní kondice. Letnit ji bohužel nemám kde.

      Vymazat
  2. Tobě to kvete! Mě se okolí strašně směje, biolog a u nás všechno chcípá, ze mě by Malý Princ radost neměl... Takže vrchol mého pěstitelství je fíkus. Zato na zahradě si to vynahrazuju:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, já mít zahradu, tak se v ní reju pořád :)..musím mít hold "zahradu" v bytě nebo na lodžii, to je moje jediná možnost...ale zas to nedá tolik práce :)

      Vymazat
    2. Nic ve zlém, ale...

      Hold – pocta, projevení úcty
      Vzdávám Ti hold. (Projevuji Ti úctu.)

      Holt – konstatování (nějakého faktu) ve významu „už to tak je…“

      Holt jsem to zkazil…

      Vymazat
    3. Jinak jsem dostala první orchidej, a už mi na ní zbývá poslední květ :(

      Celou dobu byla ve stinném koutě, tak jsem ji přesunula na parapet a to ji asi dodělalo. I když s tím zaléváním...Bylo mi řečeno, že nepotřebuje moc vody, tak jsem ji lehce zalila asi tak jednou za čtrnáct dní...

      Vymazat
    4. Mea Culpa. Máš pravdu. Byť mateřský jazyk - čeština není vůbec jednoduchá...:), ale věř mi, že se snažím, aby můj "zdejší projev" byl na určité jazykové úrovni !). Díky za upozornění - příště už budu případně jen "holtovat"

      Vymazat
    5. Já mám orchideje na parapetě, ale přímé slunce tam nesvítí. Co se týče zalévání, já zalévám cca tak jednou týdně, spíše hodně rosím - květy i listy...Myslím si, že by orchidej neměla vyschnout, měla by se udržovat určitá vlhkost...

      Vymazat
  3. Orchidey milujem! Máme ich doma možno aj 5 a tie fotky sú dokonalé takisto! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Přesazuju z květináčů do průhledných váz na kamínky a vodu (bez substrátu). Překvapivě jim to velmi prospívá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrý nápad, určitě to vypadá i designově hezky :)

      Vymazat
  5. Ahoj Marci, orchidejky obdivuju, jsou nádherné. Ale sama jsem se do jejich pěstování nikdy nepustila. Marci, měj se moc hezky!!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím eM, nečteš mi náhodou myšlenky? :) Orchideje zbožňujeme s mamkou a každý rok jí dávám na den matek další, vždycky objevím nějakou zajímavou. Orchidejky máš nádherné a mamka je tedy piplá dost slušně, zalije je a nechá je napít, potom přebytečnou vodu vylije a druhý den zase znovu. Pokud vím hnojiva žádná nepoužívá a nepřesazuje. Ale, množí je. Vádycky když se někde rozvine více odnoží, tak jednu vezme a nechá trochu nakořenit a zasadí. Udělala jsi mi radost nádhernými fotkami a milým článkem :). Krásný týden :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem se Ti trefila do noty :). Tvoje maminka je tedy šikovná, že umí orchideje i množit, toto mi zatím uniká. A je krásné, že ji pokaždé obdaruješ nějakým novým kouskem...Já už mám taky svrbění, koupit si nějakou další do sbírky :)

      Vymazat
  7. Myslím že moje si už u mne viděla, jinak mám celkem osm orchidejí. Ta poslední co kvetla, celogyne, se chystá zas a tentokrát má ještě víc nasazených květních stvolů než poprvé a další a další nacházím....a kvetla přes měsíc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osm orchidejí, to je úctyhodná sbírka!! To já jsem zatím sbírkový břídil proti Tobě :). Zaujaly mě právě Tvoje zajímavé druhy....

      Vymazat

Děkuji Vám všem za zastavení a že věnujete svůj čas napsání komentáře. Moc mě taková zpětná vazba těší!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate